Ongedocumenteerde immigranten tussen uitsluiting en integratie

book_9789462981744_178

Blanca Garcés-Mascareñas, Sébastien Chauvin (2015)

Ongedocumenteerde immigranten tussen uitsluiting en integratie

Pp. 51-58 in EU@Amsterdam: Een stedelijke raad. Edited by Anne van Wageningen, Virginie Mamadouh, Amsterdam University Press, 2015.

Ondanks de aanzienlijke beveiliging van de Europese grenzen, verblijven er 2 à 4 miljoen ongedocumenteerde immigranten in Europa. Zij kunnen op elk moment aangehouden en uitgezet worden, ze mogen niet werken, zij hebben grote moeilijkheden bij het vinden van een woning en hebben vaak een beperkte toegang tot de gezondheidszorg.Tegelijkertijd hebben de meeste ongedocumenteerde immigranten wel werk, kunnen ze aanspraak maken op een aantal primaire sociale voorzieningen en kunnen ze participeren in talloze instellingen zoals scholen, kerken, etnische gemeenschappen en politieke groeperingen.

Meer in het algemeen maken ongedocumenteerde immigranten al wonend, werkend, winkelend, wandelend en rijdend deel uit van de rest van de bevolking. De integratie van immigranten zonder verblijfspapieren vindt meestal op lokaal niveau plaats: dat is precies het niveau waar zij opgaan in en contact hebben met de rest van de bevolking; dat is ook het niveau van de betrokkenheid van welzijnwerkers, van de steun van non-gouvernementele organisaties en van de ontwikkeling en uitvoering van lokaal beleid om de effecten tegen te gaan van nationale beleidsmaatregelen om immigranten uit te sluiten.